Site icon AutoKyiv

Щоб не стати жертвою аквапланування

Рано чи пізно кожен водій стикається із таким явищем як аквапланування. Що це і як із ним бороться сподіваємося вам дасть відповідь наша стаття, адже в дощову осінь це питання як ніколи актуальне.

Отож, акваплануванням називається повна або часткова втрата зчеплення автомобільних коліс із дорожнім покриттям. Цей неприємний ефект безпосередньо пов’язаний з водою, яка на високих швидкостях не відводиться належним чином через канали протектора шин. У результаті утворюється гідродинамічний клин і шини перетворюються у «водні кулі», які просто ковзають по водній поверхні мокрої траси.

Існує багато чинників, здатних спровокувати аквапланування. Причиною аквапланування автомобіля можуть стати такі фактори:

  1. Висока швидкість входу машини у калюжу.
  2. Критична глибина протектора шин.
  3. Нерівність дорожнього покриття і наявність на ньому водяного шару (калюжі).
  4. Гранична товщина, або нерівномірність шару води.
  5. Неправильний тиск у шинах автомобіля.
  6. Жалюгідний стан автомобільної підвіски.

Із усього вище перерахованого не важко зробити висновок – майже завжди причиною аквапланування є водій і стан його машини, а також деяких її вузлів.

Що ж робити для того, щоб уникнути аквапланування?

Основним, і мабуть, найголовнішим правилом для будь-якого автовласника є – обмеження швидкості на мокрих, залитих водою ділянках дороги і повільний вхід у калюжу на середній швидкості. За результатами випробувань було встановлено, що критичною є швидкість – 70-100 км/год., саме в цьому діапазоні відбувається аквапланування. Хоча не варто думати, що цей ефект ніколи не відбудеться на менших швидкостях, оскільки крім швидкості є ще безліч факторів, які можуть спровокувати аквапланування.

Правильний вибір автомобільної гуми, а також їх регулярна заміна дозволять зменшити ймовірність виникнення аквапланування. Підбираючи оптимальний варіант шин для свого авто обов’язково зверніть увагу на піктограмку у вигляді дощу, або ж наявності написів: water (вода) або rain (дощ). Такі шини будуть мати прекрасні характеристиками саме при їзді по воді і зможуть запобігти можливості аквапланування.

Підвіска автомобіля повинна бути в нормальному стані, в більшій мірі це стосується амортизаторів вашої машини.

Що робити якщо все-таки машину «понесло»? Які треба вжити заходів у разі виникнення аквапланування?

Незважаючи на дбайливе ставлення до автомобіля і оточуючих, а також правильне водіння трапляється так, що це все-таки відбулося. Від цього ніхто не застрахований! Однак що ж необхідно робити в таких ситуаціях, щоб звести втрати, як то кажуть, до мінімуму? Відповідь проста, перш за все – не панікуйте, спробуйте зібратися і приберіть ногу з педалі газу.

Ні в якому разі не робіть жодних різких рухів, або тиснути в підлогу педаль гальма. При різкому гальмуванні, під час аквапланування автомобіль піде в занос, тоді вже складно буде щось зробити. Гальмувати треба винятково двигуном.

Не робіть кермом ніяких різких рухів і не намагайтеся за його допомогою вирівняти колеса в потрібному напрямку. Вся біда в тому, що колеса не будуть реагувати, вірніше від їх реакції нічого не буде залежати, так як вони будуть в полоні у водного потоку, а ви при цьому тільки втратите дорогоцінні секунди. Повертати кермо необхідно в бік заносу, повторний занос авто слід підкоригувати короткими рухами керма з поступовим поверненням коліс у необхідне положення «прямо».

Bсе що від вас вимагається, це не забувати про можливість виникнення такої ситуації, стежити за станом гуми, і найголовніше – «не влітати» в калюжі на високих швидкостях, по можливості намагайтеся долати їх по прямій траєкторії.

Дотримуючись всіх вищеописаних правил безпеки, шансів стати жертвою аквапланування у вас буде небагато, ймовірність буде зведена до нуля. Бережіть своє життя!

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version