Site icon AutoKyiv

Оформити ДТП можна на місці он-лайн

Моторно-транспортне страхове бюро України (МТСБУ), яке об’єднує компанії, що надають поліси обов’язкової страхової відповідальності автовласників, запустило систему «Електронний Європротокол». Система офіційно запрацювала з 1 жовтня 2017 року і дозволяє оформити ДТП через сайт відомства, не залучаючи поліцію.

Європротокол – єдина форма, що заповнюється учасниками ДТП на місці аварії, на підставі якої страхова компанія виплачує відшкодування потерпілим. Раніше бланк Європротоколу, структура його  ідентична для більшості країн ЄС і діє в Україні, можна було безкоштовно отримати у страхової компанії при оформленні поліса обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності (ОСЦПВ). Але з 1 жовтня учасники ДТП можуть заповнити такий бланк он-лайн на сайті МТСБУ.

У Європротоколу є кілька обмежень. Скористатися паперовою версією їм можна в разі, якщо:

в аварії не постраждали люди;

в учасників ДТП є поліси ОСАГВ;

учасники згодні з обставинами ДТП;

водії не перебували у стані сп’яніння;

сума збитків не перевищує 50 000 грн.

Якщо хоч одна з вимог не виконана, для оформлення ДТП доведеться викликати поліцію. Для заповнення форми в електронному вигляді є кілька додаткових умов:

учасники ДТП повинні мати українські поліси ОСАГВ. Якщо один з них застрахований іноземною фірмою, потрібно скористатися паперовим Європротоколом або викликати поліцію;

для оформлення потрібно смартфон або планшет з камерою і доступ до Інтернету;

коректна інформація про страхову компанію постраждалих повинна бути внесена до реєстру МТСБУ.

Якщо всі умови виконуються, то після заповнення Європротоколу учасники ДТП можуть покинути місце події, не інформуючи поліцію і звільняються від адмінвідповідальності. Заповнений паперовий протокол потрібно подати страховій компанії протягом трьох днів після ДТП. У випадку з електронною версією, страховик отримає повідомлення автоматично.

 

При заповненні Європротоколу он-лайн потрібно буде сфотографувати місце ДТП

При заповнення «Європротоколу» на сайті МТСБУ буде необхідно:

ввести ідентифікаційний код або ЄДРПОУ учасників;

номерні знаки автомобілів;

час ДТП;

завантажити фото ДТП з чотирьох сторін і відзначити, чи є його відеозапис з реєстратора;

завантажити фото прав і техпаспортів учасників або заповнити їх дані;

відзначити місце ДТП на карті;

кожен із учасників повинен зазначити обставини ДТП (наприклад, воно відбулося під час стоянки, обгону, проїзду перехрестя з круговим рухом і т.д.);

на основі попередніх даних система запропонує типову схему ДТП. Якщо підходящої не буде, потрібно намалювати її самостійно, сфотографувати і завантажити на сайт;

якщо є свідки події, потрібно вказати їх дані;

перевірити всі заповнені дані;

підтвердити Європротокол за допомогою одноразового пароля, який прийде на номери учасників.

Після цих дій заповнений протокол відправиться страховику, МТСБУ, а учасники зможуть отримати його копію на e-mail. Потім залишається тільки чекати компенсації від страхової компанії.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version