Site icon AutoKyiv

ПДР ДЛЯ БЕЗПІЛОТНИХ АВТО… ПО-НІМЕЦЬКИ

Людське життя – понад усе – так керівництво Німеччини заявило про етичну сторону використання автопілотів, які будуть вбивати тварин і трощити майно, але при цьому рятуватимуть людей.

Нещодавно Федеральне міністерство транспорту і цифровий інфраструктури Німеччини, до складу якого входять 14 учених і юристів, розробило такі собі правила дорожнього руху, чи то технічний регламент для безпілотних автомобілів. Суть його полягає в наступному: розробники і виробники безпілотних автомобілів будуть зобов’язані програмувати автопілот таким чином, щоб у разі неминучої аварії той намагався не допустити загибелі людини за всяку ціну – нехай навіть ціною життя тварин або цілісності майна.

При цьому дії автопілота не повинні призвести до такої ситуації, у результаті якої довелося б зіткнутися з вибором, чиє життя йому слід рятувати – водія або пішохода, чоловіка або жінки, дитини або літньої людини. Автопілот зобов’язаний зробити все можливе, щоб зберегти життя всіх учасників ДТП.

Крім того, усі безпілотні авто повинні мати такий собі «чорний ящик»,

інформацію з якого слідчі органи могли б використовувати в разі аварії, щоб виявити винних. До того ж, німці пропонують ввести «презумпцію винуватості» і вважати винним саме водія, поки розслідування не доведе вину автопілота.

Пунктуальні німці включили до технічного регламенту для безпілотних автомобілів виключне право водіїв на вибір інформації, яку зможе отримувати від них виробник автомобіля – геолокацію, маршрути пересування, швидкість та інші дані, які можуть бути використані для демонстрації контекстної реклами.

Exit mobile version