Site icon AutoKyiv

В останньому концепті вантажівки від Volvo Trucks випробовується гібридна силова лінія для перевезень на далекі відстані

Volvo Concept Truck

Концептуальна вантажівка Volvo Concept Truck стала першою гібридною вантажівкою від Volvo Trucks для перевезень на далекі відстані. У поєднанні з іншими удосконаленнями у вантажівці, загальні витрати пального і викиди CO2 знижені приблизно на 30%. 

Вперше компанія Volvo Trucks представила концептуальну вантажівку Volvo Concept Truck у травні 2016 року, після чого розробку і вдосконалення вантажівки було продовжено. На додаток до поліпшених аеродинаміки і опору коченню та зменшеної ваги, нова версія містить у собі гібридну силову лінію — одну із перших такого роду для далекобійних великовантажних вантажівок .

«Ми намагаємося бути в авангарді технологій електромобільного транспорту та безперервно розширюємо межі в області зменшення споживання пального та рівня викидів», — говорить Клаес Нільссон, Генеральний директор Volvo Trucks. «Останніми роками, спостерігаючи за невпинним рухом суспільства до використання відновних джерел енергії, ми наочно переконалися, що електромобільний транспорт і гібридні технології набувають все більшої актуальності. Силова лінія в нашій концептуальній вантажівці була розроблена з метою підвищення ефективності перевезень, що, в свою чергу, сприятиме переходу галузі на екологічно чистий транспорт. За допомогою концептуальної вантажівки ми отримуємо безцінні знання та досвід, які допоможуть нам у подальших розробках технологій».

Принцип роботи гібридної силової лінії полягає в утилізації енергії під час руху вниз схилом крутизною більше одного відсотка або при гальмуванні. Утилізована енергія зберігається в акумуляторах вантажівки та використовується для живлення вантажівки при русі в електричному режимі на рівній дорозі або на пологих схилах. Спеціально для гібридної силової лінії була розроблена вдосконалена версія системи підтримки водія I-See від Volvo Trucks , яка аналізує рельєф дороги попереду та розраховує найбільш економічний та ефективний режим використання дизельного і електричного двигуна, а також оптимальні періоди використання утилізованої енергії. 

Очікується, що при перевезеннях на далекі відстані гібридна силова лінія забезпечить зупинку двигуна внутрішнього згоряння впродовж приблизно 30% часу в дорозі. Це зекономить від 5 до 10%  пального залежно від типу і специфікацій вантажівки та від частоти зупинок і рушань. Також вона надасть можливості проїжджати до 10 кілометрів в повністю електричному режимі, що дозволить вантажівці працювати з нульовим рівнем викидів і з низьким рівнем шуму.

«Сьогодні велика доля загальних витрат енергії в транспортному секторі припадає саме на перевезення на далекі відстані. Гібридні технології створюють великий потенціал для зменшення витрат пального і рівня викидів та є важливим кроком до здійснення природоохоронних цілей, поставлених перед нами й суспільством», — говорить Ларс Мортенссон, Директор з питань екології і інновацій у Volvo Trucks.

В основу концептуального автопоїзда Volvo Concept Truck також покладено багато із успішних досягнень попередника, а саме — покращена аеродинаміка, покращений опір коченню та знижена вага вантажівки. «Вона є платформою для випробувань нових технологій, використовуваних для підвищення ефективності перевезень», — говорить Аке Отсен, головний менеджер проекту у Volvo Trucks. «Деякі із цих розробок вже використовуються в наших вантажівках, а деякі будуть впроваджені у найближчому майбутньому. В основу гібридної силової лінії частково покладені знання і досвід, отримані в ході експлуатації гібридних і електричних автобусів від Volvo Buses».

Факти: Концептуальна вантажівка Volvo

– Концептуальна вантажівка Volvo створена в результаті роботи шведської сторони дослідницького проекту, який проводиться спільно Шведською енергетичною агенцією Energimyndigheten і Міністерством енергетики США.

– Американська концептуальна вантажівка, проект SuperTruck, була розроблена як частина програми SuperTruck Міністерства енергетики США, спрямованої на дослідження та розробки в області підвищення ефективності перевезень на великі відстані в Північній Америці.

Факти: Електрична гібридна силова лінія

– Утилізовує енергію під час руху вниз схилом крутизною більше одного відсотка або при гальмуванні. Утилізована енергія зберігається в акумуляторах вантажівки та використовується для живлення вантажівки при русі в електричному режимі на рівній дорозі або на пологих схилах.

– Спеціально для гібридної силової лінії була розроблена вдосконалена версія системи підтримки водія I-See від Volvo Trucks, яка аналізує рельєф дороги попереду за допомогою даних GPS і електронних мап. За допомогою передового алгоритму, на основі даних про рельєф дороги та прогнозовану швидкість, система розраховує найбільш економічний та ефективний режим використання дизельного й електричного двигуна, а також оптимальні періоди використання утилізованої енергії. 

– Очікується, що при перевезеннях на далекі відстані гібридна силова лінія забезпечить простій двигуна внутрішнього згоряння впродовж приблизно 30%  часу в дорозі. Це зекономить від 5 до 10%  пального залежно від типу вантажівки та від частоти зупинок і рушань.

Технічні характеристики: Концептуальна вантажівка Volvo

Модель вантажівки: Volvo FH

Двигун: Volvo D13 Євро 6 Step C

 

 

 

Подивитися фільм про Концептуальну вантажівку Volvo тут

Посилання на зображення високої роздільної здатності тут

Прочитати більше про Концептуальну вантажівку Volvo тут

Дізнайтеся більше про Volvo SuperTruck тут

Exit mobile version