Site icon AutoKyiv

Ювілей Bosch: 130 років успіху

Від маленької майстерні до міжнародної компанії

Штутгарт, Німеччина – В історії успіху Bosch були різні періоди.  Заснована у листопаді 1886 року, до 1891-го компанія збільшилась лише до 15 працівників. Того ж року початковий капітал був практично витрачений, і Роберту Бошу довелося попросити свою матір стати поручителем, щоб отримати кредит у банку. Попри це, у 1892 році компанія продовжувала балансувати на грані банкрутства. Відтоді багато чого змінилося. Наразі у Bosch працює близько 375 000 людей. Річний обсяг продажів становить 70,6 млрд євро. «Майстерня точної механіки й електротехніки» перетворилася на одне з десяти найбільших підприємств Німеччини. Компанія працює на ринках понад 150 країн. Це беззаперечно свідчить про успіх.

Натхнення зі Сполучених Штатів

Навіть у молоді роки Роберт Бош розумів, що для досягнення успіху бізнес має бути відкритим до нових розробок і нових ринків. Коли йому було лише 23 роки, Роберт вирішив перетнути Атлантичний океан, щоб попрацювати у Томаса Едісона у США для глибшого розуміння електротехніки. Того часу вона розвивалася у США швидше, ніж в Європі, і Бош розраховував використати цей потенціал для створення перспективного бізнесу у Німеччині.

Невдача як стимул зростання

Сповнений бажанням застосувати свої знання на практиці, молодий Роберт Бош повернувся до Німеччини і 15 листопада 1886 року створив «Майстерню точної механіки й електротехніки». Однак ейфорія від запуску власного підприємства швидко змінилась розчаруванням. Електрифікація у Штутгарті йшла повільно і задавала відповідні темпи розвитку електротехніки. Роберт Бош опинився на межі банкрутства. Невеликий обсяг наявних замовлень дозволяв ледь-ледь утримуватися на плаву. Навіть коли була введена в експлуатацію громадська електромережа, надії Роберта на стрімкий успіх не виправдалися. Клієнти виявилися не готові до впровадження інновацій в області електротехніки. Однак Роберт Бош був мужньою людиною. Він зберіг оптимізм і бажання діяти. Абсолютна віра в себе і своїх колег стала двигуном пошуку нових можливостей для бізнесу.

«Сильним людям не потрібно постійно турбуватися з приводу того, що думають про них інші. Таких людей, як правило, шанують, бо вони здатні зробити все можливе, щоб виправдати покладену на них відповідальність. Саме вона стає для них джерелом натхнення, спонукає працювати із задоволенням і насолоджуватися досягнутим успіхом», – говорив Роберт Бош.

Іскра генія

1897 рік цілком може вважатися найважливішим роком в історії компанії. Тоді компанія Bosch перетворилася на гравця глобального ринку.

З 1887 року компанія почала робити пристрої запалення для стаціонарних двигунів, за допомогою яких генерувалася електроенергія для окремих будівель і різних споруд. До 1896 року майстерня Боша виробила загалом близько 1000 таких пристроїв. Однак такий обсяг не дозволяв бізнесу вийти на новий рівень. Все змінилося лише через рік. Один із клієнтів попросив розробити пристрій запалення для бензинових двигунів. Такого пристрою раніше просто не існувало. Роберт Бош не звик відступати перед невідомим. Він попросив директора своєї майстерні Арнольда Церінгера модифікувати та удосконалити наявну систему запалення. Це був величезний ризик, але для бізнесу Bosch успіх у такій справі мав стати вирішальним. Майстерня могла перетворитися на завод, а її власник отримував шанс стати промисловцем. Так все і вийшло: магнето запалення виявилося єдиною надійною системою, придатною для застосування в автомобільних двигунах. Розвиток автомобільної індустрії стрімко прискорився після 1900 року, і, вступивши до нової царини, Bosch стала глобальною компанією. У перші п’ять років після розробки було продано близько 50 000 комплектів нової системи запалення. До 1912 року обсяг продажів збільшився до 2 мільйонів.

«Люди можуть сказати, що я не винахідник. Насправді, я і не претендую на право ним вважатися. Я – людина, яка змогла скористатися можливістю, що з’явилась, і змогла консолідувати зусилля своїх колег, щоб створити компанію, яка має хорошу репутацію в усьому світі. Своїм успіхом я великою часткою завдячую тій старанності, завдяки якій жодна річ поганої якості не може вийти за межі мого підприємства», – говорив Роберт Бош.

Вихід на міжнародний рівень на ранній стадії відкриває нові ринкові можливості

Як підприємець, що усвідомлює важливість постійного пошуку нових можливостей для розвитку, Роберт Бош не відчував запаморочення від успіхів свого магнето запалення. Розуміючи, що його компанія залежить від одного продукту, він був зацікавлений у виході на нові ринки по всьому світу. Починаючи з 1908 року, системи запалення Bosch набули поширення на всіх континентах. Це допомогло компанії вирости і принесло міжнародний успіх. Bosch досяг довго очікуваної стабільності після запуску нових товарів для автомобілів, нарівні з електроінструментами, побутовою технікою та промисловими технологіями.

«З мого досвіду, для компанії, що прагне домінувати і перебувати на гребні, немає нічого гіршого, ніж відсутність конкуренції», – говорив Роберт Бош.

Сфери бізнесу змінюються – відповідальність залишається

Здатність до адаптації – забезпечення роботи компанії, пошук абсолютно нових сфер діяльності, вихід зі збиткового бізнесу – одна із ключових рис, яку компанія зберегла впродовж своєї історії. Найважливішою характеристикою для Роберта Боша та його наступників завжди було почуття відповідальності за долю працівників, а не тільки гонитва за прибутком. Потрібна воля, щоб пристосуватися до змін у нестабільних економічних умовах, щоб зберегти компанію та її працівників, залишитися у бізнесі. Роберт Бош одного разу прокоментував: «Якби мій проект системи запалення на основі магнето закінчився провалом, що б я сказав своїм людям?»

 

Факти та цифри
Кількість працівників  
1886: 3
1896: 14
1906: 611
1916: 5 639
1956: 38 488
1976: 105 872
2015: 375 000
 
Об’єм продажів за межами Німеччини (у процентному співвідношенні в середньому за рік)  
1886: 0
1896: 3,3
1906: 78,9
1916: 9,8
1956: 18,8
1996: 61
2015: 80
 
Об’єм виробництва пристроїв і систем запалювання на основі магнето (основний продукт, який перетворив приватну майстерню на міжнародного постачальника)  
1887: 1 одиниця
1888: 4 одиниці
1891: 130 одиниць
1896: 528 одиниць
До 1896 – тільки для стаціонарних двигунів; загальний обсяг виробництва близько 1000 одиниць
1897: нова система автомобільного запалення від магнето
1902: 50 000 одиниць (сумарний обсяг виробництва)
1910: річний обсяг виробництва 200 000 одиниць (майже весь обсяг склали системи для автомобільних двигунів)
1912: 1 мільйон одиниць (загальний обсяг виробництва)
 

 

Контакт для преси:

Вікторія Купрійчук

E-Mail: v.kupriychuk@spncomms.com

Тел.: +38 (067) 219-50-33

Групу компаній Bosch представляють у країнах СНД, Україні, Грузії та Монголії майже 4 120 співробітників, які забезпечили в 2015 р. продажі на суму 1,2 млрд. євро. Bosch презентує в регіоні широку гаму високоякісних продуктів та послуг у сферах автомобільного обладнання й запчастин, електроінструментів, термотехніки, систем безпеки, промислового й пакувального обладнання.

Група компаній Bosch є провідним світовим постачальником технологій і послуг. В 2015 році близько 375 000 співробітників (дані на 31 грудня 2015 р.) забезпечили продажі на суму понад 70,6 млрд євро. Діяльність Групи компаній Bosch ведеться за чотирма основними бізнес–напрямками: Рішення для мобільності, Промислові технології, Споживчі товари, Будівельні технології та Енергетика. До Групи компаній Bosch входять Robert Bosch GmbH і понад 440 дочірніх підприємств і регіональних компаній приблизно в 60 країнах. Разом із партнерами у сфері продажів і обслуговування компанія Bosch представлена майже в 150 країнах. Інноваційна сила компанії є основою її процвітання в майбутньому. У секторі наукових досліджень і розробок працюють 55 800 працівників приблизно в 118 містах по всьому світу. Стратегічною метою Групи Bosch є створення продуктів і послуг у сфері Інтернету речей. Компанія Bosch підвищує якість життя за допомогою інноваційних технологій із широким спектром можливостей і розроблених для життя рішень, що надихають.

Компанію було засновано Робертом Бошем (1861–1942) в Штутгарті в 1886 р як «Майстерню точної механіки і електротехніки». Особлива структура власності Robert Bosch GmbH гарантує Групі компаній Bosch підприємницьку свободу, що дозволяє здійснювати довгострокове планування і використовувати значну частку коштів для інвестування, забезпечуючи їй надійне майбутнє. Дев’яносто два відсотки акціонерного капіталу Robert Bosch GmbH належать благодійному фонду Robert Bosch Stiftung GmbH. Контрольним пакетом голосуючих акцій володіє Robert Bosch Industrietreuhand KG і виконує функції власника на підставі довірчого управління. Інша частина акцій належить родині Бош і Robert Bosch GmbH.

Додаткову інформацію можна отримати на сайтах: www.bosch.ua,
www.bosch.com і www.bosch–press.com.

Exit mobile version