Site icon AutoKyiv

Чи існують законні підстави для вилучення авто з європейською реєстрацією?

В інтернеті  з’явилось дуже багато інформації, що транспортні засоби європейської реєстрації будуть конфісковувати або забирати на штрафмайданчики.

Нормативне врегулювання даного питання лежить в площині статті 265-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення та статті 511 Митного кодексу України.

Стаття 265 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначає, що у разі наявності підстав вважати, що водієм вчинено порушення, передбачені частинами першою, другою, третьою, четвертою, шостою і сьомою статті 121, частиною третьою статті 122 (в частині порушення правил зупинки, стоянки, що створюють перешкоди дорожньому руху або загрозу безпеці руху), статтями 122-5, 124, 126, частинами першою, другою, третьою і четвертою статті 130, статтями 132-1, 206-1 цього Кодексу, працівник уповноваженого підрозділу, що забезпечує безпеку дорожнього руху, тимчасово затримує транспортний засіб шляхом блокування або доставляє його для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку, що дозволяється виключно у випадку, якщо розміщення затриманого транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху (якщо розміщення затриманого транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху), в тому числі за допомогою спеціального автомобіля – евакуатора. Про тимчасове затримання робиться відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення.

Стаття 121 – порушення водієм правил керування транспортним засобом, правил користування ременями безпеки або мотошоломами.

Стаття 122 – перевищення встановлених обмежень швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху та порушення інших правил дорожнього руху.

Стаття 122-5 – порушення вимог законодавства щодо встановлення і використання спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв.

Стаття 124 – порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна.

Стаття 126 – керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право керування таким транспортним засобом або не пред’явила їх для перевірки.

Стаття 130 – керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.

Стаття 132-1 – порушення правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів та правил проїзду великогабаритних і великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами.

Стаття 206-1 – незаконне перевезення іноземців та осіб без громадянства територією України.

В свою чергу частиною 2 статті 511 Митного кодексу України передбачено, що у разі виявлення порушень митних правил, передбачених статтями 471-473, 476, 482-484 цього Кодексу, вилучення товарів, транспортних засобів комерційного призначення, які підлягають конфіскації відповідно до цих статей, а також відповідних документів є обов’язковим.

Стаття 471 – порушення порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю.

Стаття 472 – недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення.

Стаття 473 – пересилання через митний кордон України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях товарів, заборонених до такого пересилання

Стаття 476 – переміщення товарів через митний кордон України з порушенням прав інтелектуальної власності.

Стаття 482 – переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України поза митним контролем.

Стаття 483 – переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю.

Стаття 484 – зберігання, перевезення чи придбання товарів, транспортних засобів комерційного призначення, ввезених на митну територію України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю.

Здійснивши системний аналіз зазначених норм КУпАП та Митного кодексу України можна прийти до висновку, що повноваження у службових осіб Національної поліції України та посадових осіб митниці тимчасово вилучати (затримувати) транспортні засоби лише з тих підстав, що автомобіль знаходиться на європейській реєстрації та ймовірно порушив митний режим тимчасове ввезення або митний режим транзит – відсутні.

Аналіз та коментарі надав  Казачук Іван Володимирович (юрист, доктор філософіі)

 

Exit mobile version